Podnebno energetski paket čez prvo oviro

Voditelji držav članic EU bodo skušali doseči politični dogovor o podnebno energetskem paketu do konca tega leta. V začetku leta 2009, pa bo treba začeti dogovor iskati z Evropskim parlamentom, kjer so pripravljeni pospešiti postopek njegovega sprejemanja paketa. K temu je pozval tudi predsednik EP Hans-Gert Poettering. S tem bi imela EU močnejšo pogajalsko pozicijo v pogajanjih za doseganje post kjotskega sporazuma.

Do sprejetega dogovora pa so kritični predstavniki okoljskih nevladnih organizacij, ki so prepričani, da bi se morali vodje držav članic EU zavzeti za ambicioznejše cilje, vsaj 30 % zmanjšanje emisij CO2 do leta 2020.

V povezavi podnebnih sprememb, v kontekstu trajnostnega razvoja je animiva vsebina odprtega pisma treh velikih evropskih platform s katerim so pozvali voditelje držav članic EU, da se zavzamejo za strožje cilje glede zmanjševanja emisij CO2. Taka zaveza je po njihovem mnenju v skladu s cilji prenovljene Strategije trajnostnega razvoja EU, saj investicije v energetsko učinkovitost lahko prispevajo k ustvarjanju novih delovnih mest in imajo poleg pozitivnega okoljskega učinka, pozitiven vpliv na socialni in ekonomski razvojni vidik. Energetske politike morajo biti oblikovane tako, da bodo vsebovale vidike socialne kohezije in cilje varstva okolja, na primer zelena gradnja socialnih stanovanj, investicije v javni promet lahko zmanjšajo rabo energije in hkrati vplivajo povečanje blagostanja.

Predstavniki teh krovnih organizacij so voditelje držav članic pozvali tudi k bolj strukturiranemu civilnemu in socialnemu dialogu pri oblikovanju politik za boj proti podnebnim spremembam.

Podnebne spremembe niso fiksna ideja nekaj fanatičnih posameznikov, ampak so tukaj. Znaki so nedvoumni in neodgovorno bi bilo zatiskati si oči pred tem. Sprejete zaveze so eno. Po navadi pa je še težja naloga njihovo izvajanje. Ta teden smo bili priča vremenskim ujmam na severu Evrope. Škoda je velika. Denar za sanacijo se vedno kje najde. Kaj pa za preventivo? Potrebujemo hitro mobilizacijo vseh razpoložljivih virov, finančnih, človeških, intelektualnih...

Več si lahko preberete na naslednjih povezavah:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7293436.stm
http://www.foeeurope.org/press/2008/Mar14_Climate_change_EU_misses_chance_to_act.html

Ni komentarjev: